H ημικρανία είναι μια μορφή κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέτριου έως σοβαρού πονοκεφάλου που μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές διαταραχές, ναυτία, έμμετο, ευαισθησία σε ορισμένα ερεθίσματα που περιλαμβάνουν φωτοφοβία ή φωνοφοβία. Με βάση την παρουσία ή απουσία παροδικών νευρολογικών διαταραχών η ημικρανία οριζεται με αύρα ή χωρίς αύρα. (Burch & Rayhill, 2018). Ο συχνότερος τύπος είναι αυτός χωρίς αύρα (75%). Η ημικρανία αναφέρεται να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων διεθνώς. Επιπολάζει στο 12-15% του πληθυσμού (17% γυναικών και 6% των ανδρών) και αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα με επιδραση στην υγεία, την εργασία και την λειτουργικότητα του ατόμου (Steiner et al., 2020). Συνυπάρχει με πολλές συνοσυρότητες και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιατρικό και εφηβικό πληθυσμό.
Μελέτες έχουν ανακοινώσει κατά 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αν ο ένας γονιός έχει ιστορικό ημικρανίας και 75% αν έχουν και οι δύο γονείς. Η συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας αυξάνει στην εφηβεία, συνεχίζει να αυξάνει μέχρι τα 35-39 έτη και μετά μειώνεται, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το στρες (80%), έλλειψη ή υπερβολικός ύπνος (50%), γεύματα που παραλήφθηκαν (57%), διατροφικά συστατικά, οι ορμονικές αλλαγές (65% εμμηνορυσία, ωορηξία, εγκυμοσύνη), καιρικές αλλαγές (53%), αρώματα (40%), αλκοόλ (38%), αυχεναλγία (38%) κάπνισμα (36%) μεταξύ άλλων θεωρούνται εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία. Εκλυτικό παράγοντα αναφέρει το 76% των πασχόντων. Αυτοί οι πυροδοτικοί παράγοντες επηρεάζουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση. Επι του παρόντος, οι γενετικές μελέτες [genome-wide association studies (GWAS)] έχουν συσχετίσει τουλάχιστον 100 γενετικούς επιτόπους ( loci ) με την ημικρανία, δίνοντας έμφαση στην ύπαρξη γενετικής βάσης για την ευπάθεια σε ημικρανία. Θεωρείται ότι γενετική και περιβαλλοντικά ερεθίσματα συνεισφέρουν ισότιμα στην παθοφυσιολογία. Η κατανόηση της αλληλοσυσχέτιση αυτής είναι ζωτική για την πρόοδο της προσέγγισης της πρόληψης και της θεραπείας της ημικρανίας.
*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί.
ΠΗΓΕΣ
Whether Weather Matters with Migraine – PubMed (nih.gov)
The association between ambient air pollution and migraine: a systematic review – PubMed (nih.gov)