- Τι είναι αρτηριακή υπέρταση;
Είναι η αυξημένη πίεση του αίματος μέσα στα μεγάλα αγγεία του σώματος. Την μετράμε ως συστολική αρτηριακή πίεση («μεγάλη») και διαστολική («μικρή»).
Στην αρτηριακή υπέρταση, η πίεση είναι κατά μέσο όρο άνω των 140mmHg η συστολική ή/και άνω των 90mmHg η διαστολική (μέτρηση ιατρείου) ή ≥ 135 ή ≥ 85 αντίστοιχα (μέτρηση στο σπίτι).
2. Πόσο συχνό πρόβλημα είναι αρτηριακή υπέρταση και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε;
Η αρτηριακή υπέρταση είναι συχνή και αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες με ποσοστά > 65% σε μεγαλύτερες ηλικίας άτομα. Γενικότερα, υπολογίζεται ότι 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από ΑΥ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχουμε υπέρταση καθώς μπορεί να μη μας δώσει συμπτώματα και να μείνει χωρίς θεραπεία προκαλώντας επιπλοκές.
3. Τι προκαλεί η ΑΥ;
Η ΑΥ προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση και προάγει την αθηρωμάτωσή αποτελεί με άλλα λόγια ένα προδιαθεσικό παράγοντα καρδιαγγειακών νοσημάτων (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο/ εμφράγματα, ανευρύσματα αορτής, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή). Προκαλεί επίσης νεφρική νόσο και οφθαλμολογικά προβλήματα. Σε περίπτωση που πάσχετε ταυτόχρονα από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία ή καπνίζετε ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.
4. Που οφείλεται η AY;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η υπέρταση είναι ιδιοπαθής και πιο σπάνια οφείλεται κάποιο άλλο νόσημα λ.χ ενδοκρινολογικά, νεφρολογικά, φαρμακευτικές ουσίες μεταξύ άλλων
Η καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλατιού στην καθημερινότητα, το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος/παχυσαρκία είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της πίεσης,
5. Έχει συμπτώματα η ΑΥ και πως μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα;
Συνήθως όχι. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από συμπτώματα όπως η ζάλη, κεφαλαλγία, και εύκολη κόπωση (συνήθως όταν πια είναι πολύ αυξημένη)
Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία της υπερτασικής νόσου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με κληρονομικότητα, άτομα με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (διαβήτης, κάπνισμα, υπερλιπιδιαμία, παχυσαρκία)
+1 Πως οι συνήθειες μας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ΑΥ;
Είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε έχουμε διαγνωστεί και λαμβάνουμε θεραπευτική αγωγή τα παρακάτω είναι ιδιαίτερα βοηθητικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης:
-μείωση στο αλάτι
-μείωση του σωματικού βάρους (για κάθε 10 κιλά απώλειας βάρους η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 10 mmHg)
-μείωση αλκοόλ (συστήνεται να μην ξεπερνούν τα 2 ποτά την ημέρα την ημέρα οι άνδρες και το 1 ποτό οι γυναίκες)
-συστηματική άσκηση ( μειώνει κατά 5 mmHg τη συστολική πίεση)
-διακοπή του καπνίσματος
*Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές υγείας.