1.  Τί είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι μία συστηματική σκελετική νόσος, χαρακτηριζόμενη από ελαττωμένη οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών, με συνέπεια την αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και την πιθανότητα κατάγματος. (NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis).
  2. Πόσο συχνή είναι η οστεοπόρωση; Περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από οστεοπόρωση.
  3. Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνουΟι παράγοντες κινδύνου είναι: η ηλικία, το φύλο, τα προηγούμενα οστεοπορωτικά κατάγματα, η BMD ισχίου, ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ), η από του στόματος θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η δευτεροπαθής οστεοπόρωση, οι γονείς με κάταγμα ισχίου, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος.
  4. Ποιός κίνδυνος υπάρχει από την οστεοπόρωση; Οι ασθενείς με οστεοπόρωση έχουν αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική νοσηρότητα. Τα κατάγματα ευθραυστότητας μπορούν να συμβούν αυθόρμητα ή από μικρό τραύμα (π.χ. πτώση από όρθιο ύψος ή λιγότερο). Οι πιο συχνές θέσεις κατάγματος ευθραυστότητας είναι η σπονδυλική στήλη (κατάγματα σπονδυλικής συμπίεσης), το ισχίο και ο καρπός. Τα κατάγματα ευθραυστότητας εμφανίζονται επίσης στο βραχιόνιο, τα πλευρά και τη λεκάνη.
  5. Πότε πρέπει να υποβάλλεται ένας άνδρας ή μια γυναίκα σε εξέταση για οστεοπόρωση; Όλοι οι άνδρες και γυναίκες πάνω των 65 ετών. Πριν από την ηλικία των 65 ακόμη και ακόμη και πριν την ηλικία των 50 μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθεί η πιθανότητα οστεοπόρωσης σε συγκεκριμένες παθήσεις και καταστάσεις (λ.χ πρώιμη εμμηνόπαυση)
  6. Πώς εκτιμάται η οστεοπόρωση; Ο γιατρός λαμβάνει το ιστορικό, τις εργαστηριακές εξετάσεις και το score FRAX, που περιλαμβάνει ερωτήσεις για τον υπολογισμό της δεκαετούς πιθανότητας κατάγματος βάσει της οστικής πυκνότητας. Το DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry) είναι η απεικονιστική εξέταση (μέτρηση οστικής πυκνότητας) που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και άνδρες ≥ 50 ετών:
  7. Πώς αξιολογείται το Τ-score; Φυσιολογική οστική πυκνότητα: Τ-score ± 1.0. Οστεοπενία: Τ-score μεταξύ -1,0 και -2,5. Οστεοπόρωση: Τ-score < -2,5 Εγκατεστημένη Οστεοπόρωση: Τ-score < -2,5 και ένα ή περισσότερα οστεοπορωτικά κατάγματα. Σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες < 50 ετών: προτιμάται η χρήση των Z-scores και όχι των T-scores, ενώ για τις ηλικίες:  Οστική πυκνότητα κατώτερη της αναμενόμενης ηλικιακής διακύμανσης: Ζ-score<-2,0  Οστική πυκνότητα εντός της αναμενόμενης ηλικιακής διακύμανσης: Ζ-score > -2,0.
  8. Ποιός είναι ο σκοπός της αντιοστεοπορωτικής αγωγής; Τα διφοσφωνικά αποτελούν τα κύρια φάρμακα για την θεραπεία της οστεοπόρωση. Τα διφωσφονικά προσδένονται στους κρυστάλλους υδροξυηπατίτη στο οστό και ελλατώνουν την απορρόφηση από τους οστεοκλάστες. O στόχος της αντιοστεοπορωτικής αγωγής είναι η πρόληψη καταγμάτων χαμηλής βίας (του πρώτου κατάγματος ή/και η αποφυγή νέων καταγμάτων στους ασθενείς με προϋπάρχοντα κατάγματα). Συνεπώς, εξαιρετική σημασία έχει η αναγνώριση των ασθενών με αυξημένο κατάγματα.

+1 Περίπου 85-90% της οστικής μάζας του ενήλικα αποκτάται μέχρι την ηλικία των 18 στα κορίτσια και των 20 στα αγόρια. Το «κτίσιμο» δυνατών οστών κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπορεί  να  βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες καθώς και μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί.

Περισσότερες Πληροφορίες

Prevention | International Osteoporosis Foundation

Βασικά Δεδομένα για την Οστεοπόρωση – ΕΕΜΜΟ – HSSBM (eemmo.gr)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn