Τί ειναι η καφείνη και ποιες είναι οι πηγές λήψης της;
H καφείνη (1,3,7-τριμεθυλξανθίνη) είναι μια ψυχοδιεγερτική ουσία που συναντάται σε μια ποικιλία ροφημάτων όπως ο καφές, το τσάι, η κόλα και τα ενεργειακά ποτά καθώς και σε ορισμένα συμπληρώματα, φάρμακα και τρόφιμα όπως η σοκολάτα. Πρόκειται για την πιο συχνά καταναλούμενη ψυχοδοεγερτική ουσία που είναι χαμηλού κόστους και νόμιμη προς χρήση.
Ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις της;
Το 99 % της καφείνης απορροφάται από το γαστρεντερικό στην κυκλοφορία όπου έχει αρκετές φυσιολογικές επιπτώσεις που περιλαμβάνουν τη διέγερση του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ορισμένες ωφέλιμες δράσεις σε μέtριες δόσεις καφείνης που περιλαμβάνουν αναλγητικές δράσεις, εγρήγορση, καλύτερη επίδοση στα sports. Μελέτες δείχνουν ευεργετική επίδραση στη μείωση κινδύνου N. Parkinson, άννοιας, διαβήτη και ουρικής αρθρίτιδας.
Πότε μπορεί να είναι βλαπτική;
Η κατάχρηση καφείνης βαίνει αυξανόμενη και πιθανές βλάβες που συνδέονται με αυτήν περιλαμβάνουν άγχος, πονοκέφαλο, συμπεριφορικές αλλαγές επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επιδείνωψη ψυχιατρικών παθήσεων, τρόμο, ταχυκαρδία, αυπνία και αίσθημα εξάρτησης. Μάλιστα συμπτώματα από την αποστέρηση καφείνης αναγνωρίζονται ως κλινική οντότητα και περιλαμβάνονται πλέον στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.; DSM–5; American Psychiatric Association).
Πόσο καφείνη μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά και πως μπορούμε να τη μειώσουμε;
Η σύσταση για τους ενήλικες είναι να μη ξεπερνούν τα 400mg την ημέρα (3-4 φλυτζάνια καφέ). Στους εφήβους περίπου 2.5mg ανά Kg βάρους και ιδιαίτερη προσοχή στα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφείνη.
An προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ποσότητα της καθημερινής χρήσης καφείνης αυτό να γίνει σταδιακά για να αποφύγουμε τα συμπτώματα αποστήρησης που μπορούν να παρατηρηθούν για μερικές ημέρες.