1. Τι είναι η χαμηλή οσφυαλγία (low back pain) και τι την προκαλεί;
Πρόκειται για πόνο ή δυσφορία χαμηλά στη μέση που μπορεί να αντανακλά στους γλουτούς ή τα ισχία. Είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα. Συνήθως προκαλείται από μυική θλάση στην περιοχή της οσφύς. Σε τέτοια περίπτωση το να κινηθεί, να περπατήσει, να λυγίσει τη μέση του ο ασθενής μπορεί να γίνει να είναι πολύ επώδυνο. Μια άλλη συχνή αιτία αφορά στην δισκοκήλη. Οι κήλες ή δισκοκήλες στους οσφυικούς σπονδύλους μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο νεύρο και ο πόνος που νιώθει ο ασθενής να επεκτείνεται στο κάτω άκρο. Σε σπανιότερες περίπτώσεις ο πόνος στην οσφύ σχετίζεται με φλεγμονή, ρευματική νόσο, κακοήθεια ή άλλες νόσους.
2. Ποιός μπορεί να εμφανίσει προβλημα οσφυαλγίας;
3 στους 4 ανθρώπους έχουν οσφυαλγία στη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί η άρση ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή κάποια απότομη κίνηση να πυροδοτήσει την οσφυαλγία όπως για παράγειγμα μια μετκίνηση επίπλου, η συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα ή η κηπουρική. Συχνά μπορεί να συμβεί στο εργασιακό περιβάλλον.
3. Πόσο θα διαρκέσει;
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να νιώθουν καλύτερα μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες και σχεδόν όλοι μετά από 6-8 εβδομάδες.
4. Πως οι επαγγελματίες υγείας εντοπίζουν την αιτία της οσφυαλγίας;
Ο γιατρός σου θα σου κάνει ερωτήσεις για τον χαρακτήρια του πόνου και θα σε εξετάσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν χρειάζονται ακτινογραφία ή άλλη απεικόνιση. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις ή απεικόνιση, που αφορά πολλές φορές την μαγνητική τομογραφία (MRI)
5. Βοηθάει η παραμονή στο κρεβάτι;
Είναι πιθανό για 2-3 μέρες να χρειαστεί να περιοριστείτε στο κρεβάτι αλλά η μακρά παραμονή σε ακινησία δε συστήνεται. Βαθμιαία και στο μέτρο του δυνατού καλό είναι όσο μπορείτε να επανέρχεστε βαθμιαία στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
6. Πως μπορεί ο πόνος να μετριαστεί;
- Προσπαθήστε να αποφύγετε κινήσεις που χειροτερεύονυ τον πόνο όπως το να καθόμαστε για πολύ ώρα, να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα ή να λυγίσουμε τη μέση μας και να σκύψουμε.
- Μείνετε στις συνήθεις δραστηριότητές όσο μπορείτε. Ηπιο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να γίνετε καλά γρηγορότερα.
- Ορισμένα απλά αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνυαγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή άλλα παυσίπονα που μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο ή τους μυικούς σπασμούς ή να σας συστήσει ήπιες ασκήσεις ή περαιτέρω φυσιοθεραπεία.
7. Μπορεί ο πόνος να προληφθεί;
Φυσιοθεραπεία, άσκηση, μασάζ μπορούν να βοηθήσουν όταν γίνουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση και σε συννενόηση με ειδικούς. Σημαντικό είναι να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι. Τακτικό περπάτημα και κολύμβηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν αν η υγεία σας το επιτρέπει. Μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα και λυγίστε ισχία/γόνατα όταν σηκώνετε κάποιο αντικείμενο. Αν χρειαστεί να είστε καθισμένος ή να οδηγείτε για μακροχρόνιο διάσστημα κάντε διαλείματα για να “τεντωθείτε”.
8. Πώς θα καταλάβω αν ο πόνος είναι κάτι πιο σοβαρό;
Αν είστε πάνω από 50 ετών, ο πόνος έχει προκληθεί από τραυματισμό όπως μια πτώση, σας εμποδίζει από το να κοιμάστε το βράδυ ή επιδεινώνεται με την ανάπαυση, έχετε χάσει βάρος ανεξήγητα, έχετε πυρετό ή ιστορικό κακοήθειας είναι ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει περαιτέρω.
*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική ιατρική συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Πηγές