- Ποιά είναι τα ωφέλη από την απώλεια περιττού σωματικού βάρους; Το ιατρικό σκεπτικό για την σύσταση απώλειας βάρους βασίζεται στο ότι η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή, χρόνια και προοδευτική ασθένεια που σχετίζεται με σημαντική αύξηση της θνητότητας και ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και της στεφανιαίας νόσου. Τα οφέλη της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν την καθυστέρηση στην ανάπτυξη μειωμένης αντοχής στη γλυκόζη, αρτηριακής υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη της απώλειας βάρους πέραν των καρδιομεταβολικών νοσημάτων που περιλαμβάνουν μειωμένα ποσοστά σε ακράτεια ούρων, σε άπνοια ύπνου και σε κατάθλιψη, καθώς και γενικότερη βελτίωση στην ποιότητα ζωής, τη λειτουργία του οργανισμού και την κινητικότητα.
- Συντηρητική η φαρμακευτική θεραπεία; Η επιλογή της θεραπείας όπως σε κάθε νόσημα βασίζεται σε μια αρχική εκτίμηση κινδύνου και εξατομικεύεται:
● Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για όλα τα άτομα – Όλοι οι ασθενείς που μπορουν να επωφεληθούν από την απώλεια βάρους θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με την υγεία και τους στόχους για τη διαχείριση του βάρους.
●Φαρμακολογική θεραπεία – Οι υποψήφιοι για φαρμακολογική θεραπεία περιλαμβάνουν ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος (BМI) μεγαλύτερο από 30 kg/m2 ή ΒМI 27 έως 29,9 kg/m2 με συννοσηρότητες, οι οποίοι δεν έχουν επιτύχει τους στόχους απώλειας βάρους (απώλεια τουλάχιστον 5% του συνολικού σωματικού βάρους σε τρεις έως έξι μήνες) με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τρόπο ζωής.
Η απόφαση για την έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας πρέπει να λαμβάνεται μετά από προσεκτική αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών όλων των θεραπευτικών επιλογών (τρόπος ζωής, φαρμακολογική, χειρουργική επέμβαση)
3. Ποιά είναι η θέση της Βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης
Οι υποψήφιοι για βαριατρική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν ενήλικες με ΒMІ ≥35 kg/m2, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ή ΒΜІ 30 έως 34,9 kg/m2 με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
4. Στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους
Η κατανάλωση μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων, η συχνή αυτοζύγιση, τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής είναι στρατηγικές που βοηθούν στη διατήρηση της απώλειας βάρους.