Κολπική Μαρμαρυγή: 5+1 ενδιαφέροντα στοιχεία

1.Επιδημιολογία. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη κλινικά σημαντική αρρυθμία καθώς αφορά το 4% του πληθυσμού πάνω των 60 ετών. Η επίπτωση (νέα περιστατικά) και ο επιπολασμός της εξαρτάται από τον πληθυσμό που μελετάται. Η συχνότητα της διεθνώς βαίνει αυξανόμενη: 33 εκ. άνθρωποι εκτιμήθηκε ότι ήταν διαγνωσμένοι με κολπική μαρμαρυγή παγκοσμίως το 2010 και οι οποίοι αυξήθηκαν σε 58εκ. το 2019. Είναι πιθανό ότι η πραγματική συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς σε πολλά άτομα παραμένει ασυμπτωματική και τα προβλεπτικά μοντέλα δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης την επόμενη δεκαετία. Είναι συχνότερη σε άνδρες και λευκούς. Γενικά, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

    2, Συσχέτιση με την ηλικία. Η νόσος απαντάται σπανιότατα σε παιδική/εφηβική ηλικία. Η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό είναι 1 τοις εκατό περίπου. Σχετική μελέτη εκτιμά ότι το 70% των ασθενών είναι τουλάχιστον 65 ετών και το 45% ≥75 ετών. Πριν τα 55 έτη η συχνότητα είναι 0.1 τοις εκατό ενώ σε ηλικίες ≥80 έτη αγγίζει το 9%.

    2.  Συσχέτιση με χρόνια νοσήματα. Η υπερτασική καρδιοπάθεια και η στεφανιαία νόσος είναι οι συχνότερες χρόνιες νόσοι που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή στις αναπτυγμένες χώρες. Άλλες συχνές αιτίες περιλαμβάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες και υπερθυρεοειδισμό. Η υπνική άπνοια έχει τέλος συσχετιστεί με την κολπική μαρμαρυγή.

    3. Παράγοντες κινδύνου. Μελέτες υποστηρίζουν πως η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με την χρόνια βαριά χρήση αλκοόλ στους άνδρες. Παρά την κοινή αίσθηση οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει την επίδραση της καφείνης στην κολπική μαρμαρυγή. Η κληρονομική προδιάθεση της νόσου είναι σύνθετη και πιθανότατα αφορά πολλαπλά γονίδια. Η χρήση μοντέλων πρόβλεψης ανάπτυξης της νόσου δεν έχει εγκαθιδρυθεί.

    4. Πρόληψη. Υπάρχουν ορισμένες μελέτες στις οποίες φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή, τα
    “καλά λιπαρά’ και η μείωση της αρτηριακής πίεσης πιθανά να δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη της κολπικής μαρμαμρυγής.

    5. Η ψηφιακή τεχνολογία αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στην αναγνώριση της.

    +1 Η εγκαιρη διάγνωσή της ΚΜ παραμένει σημαντική για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών

    Πηγ;ew

    https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2666-7762%2823%2900205-3

    ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ | Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (hcs.gr)

    Share:

    Facebook
    Twitter
    Pinterest
    LinkedIn