5+1 στοιχεία για την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας

  1. Τι είναι; Η ” αφρικανική” σκόνη προέρχεται από την Σαχάρα και περιέχει κάποιους τύπους αιωρούμενων σωματιδίων (PM) που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η σκόνη μπορεί να μεταφέρεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα προς σχεδόν κάθε κατεύθυνση, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και να φτάσει σε περιοχές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

2. Πως μας επηρεάζει;

Τα μεγαλύτερα σωματίδια μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια και να επιδεινώσουν αλλεργίες. Τα μικρότερα σωματίδια μέσω της αναπνοής, μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις  σε άτομα που έχουν ήδη άσθμα και μπορούν να επιδεινώσουν άλλες αναπνευστικές παθήσεις όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Λοιμώξεις ή καρδιαγγειακά συμβάματα παρουσιάζουν επίσης αύξηση τις μέρες με σκόνη. Η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες νοσηλείες. Η σκόνη επιδεινώνει γενικά την ποιότητα του αέρα και μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους χωρίς υποκείμενες παθήσεις.

3. Ποιές κατηγορίες πληθυσμού είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα;

Πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη είναι:

  • Παιδιά και βρέφη
  • ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
  • Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές και καρδιολογικές παθήσεις

4. Ποιά συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται;

-δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος

-ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια

Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν χρειαστεί. Προληπτικά, περιορίστε άσκοπη μετακίνηση, φορέστε μάσκα αν βγείτε έξω, ανοίξτε το δυνατό λιγότερο παράθυρα και πάρετε αρκετά υγέα.

Ακολουθήστε προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες των ιατρών που σας παρακολουθούν.

5. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε πότε υπάρχει σκόνη;

Μπορείτε να ελέγχετε σχετικούς χάρτες, όταν σχεδιάζετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ώστε τις ώρες με μεγαλύτερη ρύπανση να είστε σε εσωτερικούς χώρους και να διεκπεραιώνετε τις εξωτερικές σας υποχρεώσεις τις ώρες με την μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

*Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές υγείας.

Αφρικανική σκόνη: Επιπτώσεις υγείας – LIVE χάρτες για την Ελλάδα (msn.com)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn