Διατροφικές διαταραχές: η έγκυρη διάγνωση έχει σημασία

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σύνθετο ζήτημα από πλευράς ψυχικής υγείας, διεπιστημονικής προσέγγισης, διαχείρισης και πρόληψης.

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις διατροφικές διαταραχές πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/5/24 από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μέσω του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Κινητής Μονάδας Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων υπο την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ.Ομιλητές από Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, απότο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων μας μετέφεραν νεότερα δεδομένα και την εμπειρία τους.

  1. Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι διαταραχές της συμπεριφοράς γύρω από την πρόσληψη τροφής που μπορεί να εκδηλωθούν ως σοβαρές ψυχιατρικές νόσοι με σημαντικές επιπλοκές και στην σωματική υγεία του πάσχοντα. Συνδιάζονται συνήθως με δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος. Αποτελούν μια ετερογενή κατηγορία σύνθετων ψυχιατρικών καταστάσεων ή νόσων που μπορεί να συνοδεύονται από απορρύθμιση του σωματικού βάρους ενώ κάθε μια από αυτές έχει ιδιαίτερα συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

2. Ποιες διαταραχές περιλαμβάνουν;

Περιλαμβάνουν την ψυχογενή ή νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa), τη ψυχογενή βουλιμία (Bulimia nervosa), την διαταραχή υπερφαγίας (Binge eating disorder), την αποφευκτική/περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής (Avoidant or restrictive food intake disorder), το σ. αλλοτριοφαγίας (Pica) κα άλλες όπως η νυχτερινή υπερφαγία, η νευρική ορθορεξία, η αδηφαγική διαταραχή κ.α.

3.Σε ποιες ηλικίες και πόσο συχνά εμφανίζονται;

Η ψυχογενής ανορεξία αφορά στο 0.3- 1% περίπου των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί και σε αγόρια, είναι πιο σπάνιο. Ορισμένες μορφές διαταραχών διατροφής μπορεί να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία. Συνολικά είναι λιγότερο συχνές από άλλα ψυχικά νοσήματα (24/100.000 πληθυσμού κατ έτος).

4. Ποιά χαρακτηριστικά έχει η ψυχογενής ανορεξία;

Η ΨΑ κυριαρχεί στη ζωή του προσώπου που πάσχει που στις περισσότερες περιπτώσεις αρνείται το πρόβλημα και την αναζήτηση βοήθειας. Η οικογένεια και ο άμεσος περίγυρος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες διαχείρισης της κατάστασης και η βοήθεια από ομάδα ειδικών γύρω από το ζήτημα είναι επιβεβλημένη. Οι επιπτώσεις γύρω από τα θέματα υγείας μπορούν να είναι πολύ σοβαρές. Η αιτιολογία της ΨΑ είναι σύνθετη με πρόσφατες έρευνες να αναδεικνύουν της ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης και διαταραχών στη νευροβιολογία του εγκεφάλου ενώ ψυχολογικές. κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροι διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

5. Ποιά χαρακτηριστικά έχει η ψυχογενής ορθορεξία;

Ο όρος ορθορεξία προέρχεται από την λέξη ορθός με την έννοια του σωστός. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από παθολογική έμφαση στην ανάγκη για υγιεινή τροφή, με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγείται σε διατροφικούς περιορισμούς, να αποφεύγει ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, η καφείνη, το αλκοόλ, τα γλυκίσματα, τα τηγανητά κτλ. Οι πάσχοντες νιώθουν αποτυχημένοι όταν δε καταφέρουν να έχουν πειθαρχία, αφιερώνουν πολύ χρόνο για να εξετάσουν την προέλευση, τις ετικέτες ή τον τρόπο μαγειρέματος και συχνά απομονώνονται κοινωνικά.

+1 Η καλύτερη αναγνώριση από τον οικογενειακό ιατρο ή τον παιδίατρο και η έγκαιρη παρέμβαση ΄θα μπορούσε να μειώσει τη νοσηρότητα των διατροφικών διαταραχών.

Shining the light on eating disorders, incidence, prognosis and profiling of patients in primary and secondary care: national data linkage study – PMC (nih.gov)

Eating Disorders – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Current approach to eating disorders: a clinical update – PMC (nih.gov)

*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική ιατρική συμβουλή. Απευθυνείται στον γιατρό σας εάν αισθάνεσθε ότι εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζει πιθανά μια διατροφική διαταραχή.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn