- Πως μεταδίδεται; Ο B19 είναι ένας ιός που αποτελεί σύνηθες παθογόνο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Η συχνότητα των IgG αντισωμάτων ενδεικτικό προηγηθείσας λοίμωξης, απαντάται στο 2-15% των παιδιών 1-5 ετών, 15-60% των παιδιών από 6-19 ετών και 30-60% σε ενήλικες ενώ σε γηριατρικό πληθυσμό ξεπερνά το 85%. Η λοίμωξη εμφανίζεται συνήθως κατά το τέλος του χειμώνα/ άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού. Μικρές επιδημικές εξάρσεις μπορεί να παρατηρηθούν ανά 3-4 χρόνια που εκδηλώνονται συνήθως ως αυξημένα περιστατικά σε παιδιά με το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, μέσω προιόντων αίματος και κάθετα, από τη μητέρα στο έμβρυο. Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα υπάρχει τις πρώτες μέρες της λοίμωξης. Άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μεταδίδουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο άνθρωπος δε μπορεί να μολυνθεί από κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτες, τα οποία μολύνονται από διαφορετικούς παρβοιούς για τους οποίους μπορούν να εμβολιαστούν και που δεν προσβάλλουν τους ανθρώπους.
2. Πως εκδηλώνεται;
- Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό Parvo 19 δεν αναπτύσσουν συμπτώματα
- Αν αναπτυχθούν συμπτώματα είναι ήπια συνήθως και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, εξάνθημα, αρθραλγίες.Το πιο σύνηθες εξάνθημα που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά μοιάζει σαν το μάγουλο να έχει δεχθεί «χαστούκι» και εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανιστεί και δεύτερο εξάνθημα μετά από λίγες μέρες σε άλλα σημεία αλλοτε άλλης έντασης. Υποχωρούν συνήθως μετά από 7-10 ημέρες αλλά μπορεί να επιμείνουν.
- Η πολυαρθροπάθεια παρατηρείται πιο συχνά στους ενήλικες και ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας που μοιάζει με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα λ.χ είναι συμμετρική. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν μόνο οι επώδυνες αρθρώσεις χωρίς άλλα συμπτώματα και συνήθως υποχωρούν χωρίς να αφήσουν μόνιμες βλάβες.
3.Τι επιπλοκές μπορεί να επιφέρει;
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν και να αφορούν το αίμα λ.χ αναιμία, το νευρικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα (προσβάλλει τα ενδοθηλιακά κύτταρα του μυοκαρδίου). Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται γυναίκες σε εγκυμοσύνη στις οποίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής αν μεταδοθεί στο έμβρυο και ανοσοκατασταμένοι ή ασθενείς με θαλασσαιμία.
4. Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται κυρίως κλινικά λ.χ από το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Αν χρειάζεται οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν σε ειδικότερες εξετάσεις ή να προσδιορίσουν την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι Parvo 19.
5. Πως μπορεί να προληφθεί;
Μέτρα όπως το καλό πλύσιμο χεριών και η αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη.
+1 Ο ιός ονομάζεται Human parvovirus B19 (B19V) και ανακαλύφθηκε το 1975 από τους Cossart και συν. Ηταν διαμέτρου 23 nm. Καθώς το όνομα των δειγμάτων ήταν κωδικοποιημένο ως «panel B number 19» ο ιός πήρε το όνομα του ως ‘Parvovirus B19. Πρόκειται για το μόνο μέλος της οικογένειας Parvoviridae που είναι παθογόνο στους ανθρώπους. Στις αρχές του 1980 ονομάστηκε και 5η νόσος (καθώς ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά) από τους Anderson et al. Το 1985 συσχετίστηκε με την αρθροπάθεια.
*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική ιατρική συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Πηγές
Parvovirus Symptoms and Complications | CDC
Human parvovirus B19: a mechanistic overview of infection and DNA replication – PMC (nih.gov)