- Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού σε γεωγραφικές περιοχές όπου τα επίπεδα ιωδίου είναι επαρκή. Περιγράφθηκε πό τον Ιάπωνα ιατρό Hakaru Hashimoto το 1902.
- Απαντάται στο 10% του πληθυσμού και ο επιπολασμός της (συχνότητα περιστατικών) αυξάνεται με την ηλικία. H εκτιμώμενη επίπτωση (νέα περιστατικά) είναι 0.3-1.5 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα το χρόνο. Πρόκειτα για μια νόσο που αφορά κυρίως τις γυναίκες σε αναλογία 7:1 με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ηλικιών 30-60. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και στα παιδιά.
- Είναι το συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί να συνυπάρξει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σ. Sjögren, η αυτοάνοση ηπατίτιδα και η λεύκη.
- Η κλινική εμφάνιση της θ. Hashimoto’s thyroiditis μπορεί να ποικίλει. Εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών που μπορεί να περιλαμβάνουν από την απουσία συμπτωμάτων έως υποθυρεοειδισμό ή πιο σπάνια υπερθυρεοειδισμό. Ο θυρεοειδής μπορεί να εμφανίζεται είτε διογκωμένος είτε ατροφικός ενώ ιστοπαθολογικά μπορεί να παρατηρηθούν από λεμφοκυτταρικές διηθήσεις μέχρι εκτεταμένη χρόνια φλεγμονή και ίνωση με προοδευτική απώλεια των θυλακιωδών κυττάρων του αδένα.
- Κοινό ορολογικό χαρακτηριστικό αποτελεί στο 95% των περιπτώσεων η παρουσία υψηλού τίτλου αντισωμάτων εναντίον της θυρ. περοξιδάσης-thyroid peroxidase (TPO) και στο 60-80%, της θυρεοσφαιρίνης (Tg). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντισώματα αυτά σε ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να ανευρεθούν σε φυσιολογικά άτομα. Η αιτία της θ. Hashimoto θεωρείται συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων (επιγενετικών)
+1 H παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με την θ. Hashimoto. Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις για τη διατροφή όσων πάσχουν από αυτή την συχνή κατάσταση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D και γενικότερα η διατήρηση ενός ιγυούς μεταβολικού προφίλ είναι πιθανό να βοηθάει.
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας για το δικό σας ζήτημα υγείας.
Thyroiditis: Evaluation and Treatment | AAFP
Autoimmune thyroid disease and rheumatoid arthritis: where the twain meet – PMC (nih.gov)
Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38999993
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38999993