5+1 ενδιαφέροντα στοιχεία για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto

  1. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού σε γεωγραφικές περιοχές όπου τα επίπεδα ιωδίου είναι επαρκή. Περιγράφθηκε πό τον Ιάπωνα ιατρό Hakaru Hashimoto το 1902.
  2. Απαντάται στο 10% του πληθυσμού και ο επιπολασμός της (συχνότητα περιστατικών) αυξάνεται με την ηλικία. H εκτιμώμενη επίπτωση (νέα περιστατικά) είναι 0.3-1.5 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα το χρόνο. Πρόκειτα για μια νόσο που αφορά κυρίως τις γυναίκες σε αναλογία 7:1 με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ηλικιών 30-60. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και στα παιδιά.
  3. Είναι το συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί να συνυπάρξει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σ. Sjögren, η αυτοάνοση ηπατίτιδα και η λεύκη.
  4. Η κλινική εμφάνιση της θ. Hashimoto’s thyroiditis μπορεί να ποικίλει. Εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών που μπορεί να περιλαμβάνουν από την απουσία συμπτωμάτων έως υποθυρεοειδισμό ή πιο σπάνια υπερθυρεοειδισμό. Ο θυρεοειδής μπορεί να εμφανίζεται είτε διογκωμένος είτε ατροφικός ενώ ιστοπαθολογικά μπορεί να παρατηρηθούν από λεμφοκυτταρικές διηθήσεις μέχρι εκτεταμένη χρόνια φλεγμονή και ίνωση με προοδευτική απώλεια των θυλακιωδών κυττάρων του αδένα.
  5. Κοινό ορολογικό χαρακτηριστικό αποτελεί στο 95% των περιπτώσεων η παρουσία υψηλού τίτλου αντισωμάτων εναντίον της θυρ. περοξιδάσης-thyroid peroxidase (TPO) και στο 60-80%, της θυρεοσφαιρίνης (Tg). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντισώματα αυτά σε ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να ανευρεθούν σε φυσιολογικά άτομα. Η αιτία της θ. Hashimoto θεωρείται συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων (επιγενετικών)

+1 H παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με την θ. Hashimoto. Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις για τη διατροφή όσων πάσχουν από αυτή την συχνή κατάσταση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D και γενικότερα η διατήρηση ενός ιγυούς μεταβολικού προφίλ είναι πιθανό να βοηθάει.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας για το δικό σας ζήτημα υγείας.

Thyroiditis: Evaluation and Treatment | AAFP

Autoimmune thyroid disease and rheumatoid arthritis: where the twain meet – PMC (nih.gov)

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38999993
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38999993

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn