Γυναίκες και κάπνισμα

  1. Γιατί ξεκίνησαν να καπνίζουν οι γυναίκες; Οι γυναίκες ξεκίνησαν να καπνίζουν τον εικοστό αιώνα. για να νιώσουν απελευθερωμένες, ότι έχουν ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και συνέχισαν να καπνίζουν επηρεασμένες από το ότι το κάπνισμα ήταν μόδα ή ακόμη επειδή πίστευαν ότι τις βοηθούσε να παραμείνουν αδύνατες. Μάλιστα, τα slim τσιγάρα είχαν διαφημιστεί πολύ στο γυναικείο πληθυσμό καθώς ταίριαζαν υποτίθεται με την κομψότητα τους και ήταν σαγινευτικά, χρησιμοποιώντας πολύ διάσημες ηθοποιούς. Μάλιστα σε μια σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2017, σε ένα ποσοστό 26% γυναίκες στην Ευρώπη τα θεωρούσαν όντως πιο γυναικεία και πιο ελκυστικά ενώ ένα 8% πίστευε ότι είναι λιγότερο επιβλαβή. Παρόλο δηλαδή που ξεκίνησαν με διαφορά 100 περίπου χρόνων από τους άνδρες η αύξηση του καπνίσματος σε αυτές ακολούθησε την ίδια πορεία.
  2. Πόσο καπνίζουν οι γυναίκες σήμερα; Δυστυχώς, παρόλο που παλαιότερα οι γυναίκες κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες, σήμερα τα ποσοστά αυτά έχουν εξομοιωθεί, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εξομοιώνονται και τα ποσοστά των σχετικών παθήσεων που προκαλεί το κάπνισμα. Για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από 5% που ήταν το 2004 στην Ελλάδα φαίνεται το 2011 να αγγίζει το 10% όπως δηλαδή των ανδρών. H ΧΑΠ δεν είναι πια νόσος στην οποία υπερτερούν οι άνδρες. Στην Αμερική είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες καπνίστριες. Στην Ελλάδα το 2017, κάπνιζαν το 32% των γυναικών συγκριτικά με το 22% των Ευρωπαίων γυναικών. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε στο 32% σε αντίστοιχη έρευνα το 2023.
  3. Πόσο διακόπτουν το κάπνισμα οι γυναίκες; Το κάπνισμα βρίσκεται σε κοινωνικοδημογραφική καμπή, αρχίζει δηλαδή να μειώνεται. Μειώθηκε πρώτα στους άνδρες και μετά στις γυναίκες στην Αμερική, με την Ευρώπη ευτυχώς να ακολουθεί. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν γρηγορότερες τάσεις μείωσης του καπνίσματος στις γυναίκες. Δυστυχώς δεν ισχύουν τα ίδια για τις υποανάπτυκτες χώρες όπου προβλέπεται ραγδαία αύξηση έως και 100% των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα. Στην Κίνα το κάπνισμα δεν αυξήθηκε στις γυναίκες.
  4. Ποιοί ιδιαίτεροι τομείς αφορούν τη γυναίκα σε σχέση με το κάπνισμα; Ζητήματα που μελετούνται ιδιαίτερα και απασχολούν τις ιδιες τις γυναίκες, αφορούν τη σχέση του καπνίσματος με θέματα αισθητικής, κύησης, γονιμότητας, καταμμήνιου κύκλου, τη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα και πιθανή σχέση με τη θρόμβωση σε καπνίστριες, την οστεοπόρωση, κακοήθειες όχι μόνο του αναπνευστικού αλλά και του γεννητικού συστήματος και η λήψη σωματικού βάρους στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
  5. Κάπνισμα και εγκυμοσύνη. Το ζήτημα του ενεργητικού, παθητικού ή τριτογενούς καπνίσματος στην εγκυμοσύνη παραμένει σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες συνιστά ποινικό αδίκημα να καπνίσεις μπροστά σε έγκυο. Στην εγκυμοσύνη οι Ελληνίδες κόβουν το κάπνισμα σε ποσοστό 19%. Η διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη στο πρώτο τρόμηνο προφυλλάσει από τις δυσάρεστες επιπλοκές. Κατά προτίμηση πρέπει να γίνεται με συμπεριφορική βοήθεια. Οι περιγεννητικές επιπλοκές του καπνίσματος σχετίζονται με αποκόλληση πλακούντα, καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, πρώιμος τοκετός, πρόδρομος πλακούντας κ.α) αλλά και προσβλήματα μετά τη γέννηση (σύνδρομο αιθνίδιου θανάτου, παιδικό άσθμα, διαβήτη, νευροσυμπεριφορικές διαταραχές, παχυσαρκία, υπέρταση). Οι μητέρες ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά τον τοκετό σε ποσοστό 40-60% και έχει μεγάλη σημασία η στήριξη τους από επαγγελματίες υγείες και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Women and COPD: do we need more evidence? – PubMed

Attitudes_Europeans_Tobacco_Related_Products_SP539_factsheet_el_el.pdf

Active and Passive Maternal Smoking During Pregnancy and Birth Outcomes: A Study From a Developing Country – PubMed

Women and smoking – PubMed

Bulletin of the World Health Organization

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn