Στην κλινική πράξη οι προληπτικές ενέργειες συχνά “ενσωματώνονται” στην συνήθη φροντίδα ενός ασθενούς, για παράδειγμα, όταν ο γιατρός μετρά την αρτηριακή πίεση σε ένα ασθενή που έχει προσέλθει για πονόλαιμο ή προτείνει το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο σε ένα μεγαλύτερης ηλικίας ασθενή που έχει προσέλθει για άλλο λόγο.
Άλλες φορές, μια εξειδικευμένη επίσκεψη για προληπτική ιατρική προγραμματίζεται οπότε, συνήθως, αυτό περιγράφεται με όρους όπως ετήσια φυσική εξέταση, προληπτικό checkup ή προληπτικός έλεγχος υγείας.
Τύποι Πρόληψης
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλινικής προληπτικής φροντίδας: οι εμβολιασμοί, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η συμπεριφορική συμβουλευτική (που συχνά αναφέρεται ως “αλλαγή τρόπου ζωής”) και η φαρμακευτική αγωγή.
Όλοι οι παραπάνω τρόποι πρόληψης αφορούν όλες τις ηλικίες.
Εμβολιασμοί— Οι εμβολιασμοί της παιδικής ηλικίας προλαμβάνουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές νόσους και πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σε προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο που ξεκινούν από τους πρώτους μήνες της ζωής. Εμβόλια όπως του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων/Human papillomavirus (HPV) καθώς και για το μηνιγγιτιδόκοκο συστήνονται κατά την προ εφηβεία και εφηβεία. Οι εμβολιασμοί των ενηλίκων περιλαμβάνουν εμβόλιο για τον τέτανο, τον αντιγριππικό εμβολιασμό, το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Εμβόλια για την COVID-19 μπορούν να γίνουν σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών της κάθε χώρας
Προσυμπτωματικός έλεχος-Screening.
Πρόκειται για την αναγνώριση ασυμπτωματικών νόσων ή παραγόντων κινδύνου. Τα τεστ διαλογής μπορούν να αφορούν την προγεννητική περίοδο λ.χ ο έλεγχος για το σύνδρομο Down στην εγκυμοσύνη και συνεχίζονται στη διάρκεια της ζωής (λ.χ μαστογραφία)
Συμπεριφορική συμβουλευτική (τροποποίηση τρόπου ζωής) — Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρέχουν αποτελεσματική συμπεριφορική συμβουλευτική ώστε να κινητοποιήσουν τους ασθενείς τους να επιτύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να διακόψουν το κάπνισμα, να αποκτήσουν ισορροπημένη διατροφή, να μετριάσουν το αλκοόλ, να ασκούνται και να έχουν ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να υπάρχει επιστημονικά εμπεριστατωμένες ενδείξεις ότι μια αλλαγή στη συμπεριφορά μειώνει τον κίνδυνο της συγκεκριμένης νόσου και ότι η συμβουλευτική όντως μπορεί να έχει αποτελέσματα σε μια τέτοια προσπάθεια.
Φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση φαρμάκων μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί να να προλάβει μια νόσο. Παράδειγμα αποτελεί η χρήση φυλικού οξέως στην εγκυμοσύνη για να προληφθούν νευρολογικά προβλήματα στο έμβρυο ή χρήση στατινών για την υπερχοληστεριναιμία που στην ουσία, αφορά στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου.
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί εξειδικευμένη συμβουλή. Συμβουλευτείτε το θεράπον ιατρό για το πλάνο πρόληψης που είναι διαμορφωμένο με τις δικές σας ανάγκες!