- Τί είναι ο προδιαβήτης; Ο προ-διαβήτης είναι μια κατάσταση υπεργλυκαιμίας (επίπεδα σακχάρου νηστίεας στο αίμα: 100 mg/dL to – 125 mg/dL.) για την οποία ο ασθενής δεν πληρεί τα διαγνωστικά κριτήρια του σακχαρώδη διαβήτη και πιθανότατα δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα. Παραμένει σημαντική αιτία αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη και σχετιζόμενων εκβάσεων καρδιαγγειακής υγείας. Η υπεργλυκαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και οι μεταβολικές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στον προδιαβήτη και στον διαβήτη που επέρχεται οδηγούν σε μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές.
- Πόσο συχνός είναι και τι πιθανότητα έχει να εξελιχθεί σε διαβήτη; Καθώς ο προδιαβήτης επηρεάζει περίπου 350 εκατομμύρια ενήλικες από 20 έως 79 ετών (το 7.3% του πληθυσμού σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα) έχει πραγματικά πολύ μεγάλο όφελος η έγκαιρη παρέμβαση για την αναγνώριση και τη διαχείριση του. Στην Αμερική τα ποσοστά φθάνουν 1 στους 3 ενήλικες. 5% με 10% του προδιαβήτη θα μετατραπεί σε διαβήτη την επόμενη χρονιά, 25% τα επόμενα 5 χρόνια, και στο 70% εξελίσσεται σε διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή των ασθενών. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν κατά πολύ πιο μικρή πιθανότητα να εξελιχθεί ο προδιαβήτης σε διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή μπορεί να αναστραφεί αλλά γενικά χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πλάνο για κάθε ασθενή ώστε να αποφευχθεί αναίτια άγχος ή υπερδιάγνωση και ταλαιπωρία του ασθενή.
- Ποιοί είναι η βασικοί τρόποι αναστροφής του κινδύνου εξέλιξης του προδιαβήτη; Η μείωση βάρους παραμένει ο σημαντικότερος συντελεστής της μείωσης του κινδύνου: 16% μείωση της ανάπτυξης διαβήτη για κάθε κιλό που χάνεται από το περιττό σωματικό βάρος.Ειναι σημαντικό επίσης να αναγνωριστεί ότι η φυσική άσκηση και η θεραπεία μέσω διατροφής πρέπει να συνδυάζονται. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας στην προδιαβητική κατάσταση είναι σημαντικά τα παρακάτω:
- Μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι αυξημένο
- Σωματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ημερησίως, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα
- Μείωση του ολικού λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης
- Μείωση του κορεσμένου λίπους (συμπεριλαμβανομένων των trans-λιπαρών οξέων) σε <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης
- Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35 g ημερησίως)
4. Σχετίζεται η υπερλιπιδαιμία με την εμφάνιση διαβήτη; Μια ακόμη προσφατη έρευνα (Liu et al. ) που μελέτησε την σχέση μεταξύ υπερλιπιδαιμίας και νέας εμφάνισης διαβήτη συσχέτισε την υπερλιπιδαιμία με τον ΣΔ τύπου ΙΙ ιδιαίτερα στις γυναίκες, σε όσους έχουν λιπώδες ήπαρ και είναι καπνιστές, δείχνοντας ότι κάθε μονάδα αυξημένων λιπιδίων επέφερε σημαντική αύξηση στον κίνδυνο διαβήτη.
5. Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η υιοθέτηση συστάσεων διαχείρισης του προδιαβήτη; H υιοθέτηση των συστάσεων για τον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει κατά 58% τον κίνδυνο εξέλιξης σε σακχαρώδη διαβήτη, βελτιώνοντας συνολικότερα την υγεία και τις συνοσηρότητες.
+1 Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αλλαγής του τρόπου ζωής είναι η μακροχρόνια επίδρασή τους στην πρόληψη (ή καθυστέρηση) ανάπτυξης του ΣΔ, ακόμα και μετά τη διακοπή του εντατικού προγράμματος. Σημαντικότερο βεβαια όλων είναι να προληφθεί εξαρχής η ανάπτυξη προδιαβήτη.
*Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές υγείας.
Πηγές:
Frontiers | Editorial: Lifestyle intervention approaches in prediabetes or diabetes (frontiersin.org)
Prediabetes Diagnosis: Helpful or Harmful? | AAFP
Effect of weight loss with lifestyle intervention on risk of diabetes – PubMed (nih.gov)