Master of Public Health

H Δρ. Ειρήνη Γεργιανάκη ολοκλήρωσε με άριστα το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης στη Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας με κατεύθυνση: Επιδημιολογία-Στατιστική. Στη μεταπτυχιακή της εργασία μελέτησε την επίδραση του τόπου διαμονής στην ανάπτυξη του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

Περίληψη

Υπόβαθρο

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια αυτοάνοση νόσος που οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις γενετικών, επιγενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σκοπός Η μελέτης επίδρασης αστικού έναντι. αστικού τόπου διαμονής αναφορικά με

i) το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης ΣΕΛ,

ii) τις κλινικές εκδηλώσεις

ίϋ)τη σοβαρότητα

iv) τη βλάβη σε όργανα και

ν) τις απαιτούμενες νοσηλείες. 

Μεθολογία

Συγχρονική μελέτη στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα του Αρχείου ΣΕΛ Κρήτης που συλλέχθηκαν από ανασκόπηση ιατρικών φακέλων και ερωτηματολόγια σε ασθενείς ΣΕΛ (n=401) κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη (2012-2015) και τα οποία συγκρίθηκαν με βάση τον τόπο διαμονής: αποκλειστικά αγροτικός (<10.000 κατοίκους), αποκλειστικά αστικός (>10,000 κατοίκους) ή και τα δύο κατά τη διάρκεια της ζωής των ασθενών.

Αποτελέσματα

O σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης ΣΕΛ σε μια αγροτική συγκριτικά με μια αστική περιοχή ήταν 2.08 (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης 1.66-2.61, p<0.001). Οι ασθενείς που είχαν αποκλειστικά ζήσει σε αστικές περιοχές είχαν μικρότερη ηλικία στη διάγνωση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν ζήσει αποκλειστικά σε αγροτική περιοχή (μέση τιμή ± SD, 38.3 ± 13.1 vs. 45.0 ± 15.3 ετών, p=0.024) και χαμηλότερη αναλογία γυναικών:ανδρών (6.5:1 στις αστικές vs. 15:1 στις αγροτικές περιοχές, p=0.03). Τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα ήταν θετικά στο 20.5% στο αστικό vs. 14.1% στο αγροτικό περιβάλλον (p=0.04). Στην πολυπαραγοντική ανάλυση παλινδρόμησης το αστικό περιβάλλον συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μετρίων/σοβαρής μορφών ΣΕΛ (Odds ratio [OR]) 0.5, CI 95% 0.27-0.9), ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την νόσο και οι οποίοι περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό των ACR κριτηρίων ταξινόμησης. Αντίθετα, ο τόπος διαμονής δεν ήταν προγνωστικός της μη αναστρέψιμης βλάβης. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των νοσηλειών διέφερε ελαφρά (38.5% στο αγροτικό vs. 37.6% στο αστικό, p=0.003). Συμπέρασμα Με δεδομένο το σχετικά ομοιόμορφο γενετικό υπόβαθρο του υπό μελέτη πληθυσμού, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν σημαντική επίδραση του περιβάλλοντος διαμονής στην εκδήλωση και τους φαινοτύπους του ΣΕΛ, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο εδώ